Rick is al jaren actief in het onderzoeken van materialen en hun bijdrage aan circulaire en bruikbare meubels. Zijn uitleg was dan ook meer dan verhelderend.
Met behulp van afbeeldingen, feiten en overzichtelijke grafieken maakt hij duidelijk hoe we duurzame keuzes in materiaalgebruik kunnen maken.
Een belangrijke boodschap is het belang van grip krijgen op grondstoffen. Met een grafiek laat Rick zien dat wij (de mens) hard op weg zijn de aarde uit te putten door het blijven delven van grondstoffen. "Op een dag is het op, en zijn er nauwelijks of geen nieuwe grondstoffen meer verkrijgbaar. Dan moeten we op zoek naar alternatieven."
Door materialen opnieuw te gebruiken of te recyclen, kunnen we een belangrijke stap zetten richting een duurzamere toekomst.
Hoe krijgen we grip op deze stoffen?
Rick nam ons mee in zijn onderzoeken en de feiten die hij op een rij heeft gezet. Want naast de vervuilende impact en CO2 uitstoot die nodig is om het materiaal te maken is het ook belangrijk om te kijken naar de levensduur en of het te recyclen is.
Hierin maakt Rick direct duidelijk dat we nu nog vaak reageren op een onderbuikgevoel in plaats van feiten. Een goed voorbeeld is het biobased materiaal bamboe. Dit wordt vaak als duurzamer gezien dan spaanplaat. Maar is dat daadwerkelijk zo? Biobased materialen worden meestal zo bewerkt worden dat recycling na hun levenscyclus moeilijk is. De kans is dus groot dat de bamboe plaatmaterialen uiteindelijk in de verbrander eindigen, terwijl spaanplaat, zelfs met melamine, wel recyclebaar is en gebruikt kan worden voor nieuw plaatmateriaal.
De conclusie van Rick is dat we materialen kunnen labelen op langere levensduur of op materiaalniveau (waar komt het vandaan en wat is er voor nodig om te maken). Maar het allermooiste is om beiden mee te nemen in de keuzes die gemaakt worden. Alle producten komen tenslotte vroeg of laat bij het einde van hun gebruiksduur. Uiteraard liever laat, dan vroeg.
De uitbreiding van onze materiaalkennis sluit mooi aan bij de Green Goals van Redie. We zijn leergierig en willen bijdragen aan de verduurzaming van onze sector. Dit doen we niet alleen, maar samen met onze branche en leveranciers. Een voorbeeld hiervan is het scheiden van diverse houtsoorten, zodat deze worden hergebruikt in gerecycled plaatmateriaal.
Ben jij op zoek naar een duurzaam interieur? Dan staan wij voor je klaar om de juiste mogelijkheden toe te passen in jouw interieur. Begin volgend jaar hopen wij het boek van Rick in onze handen te hebben en in te kunnen zetten als handvat om jullie mee te nemen in de juiste keuze van materiaal. Voor nu doen we dat digitaal.
Rick moedigt ons allen (ook jou) aan om gebruik te maken van de Bill of Materials en simpele factoren om weloverwogen keuzes te maken voor wat betreft de te gebruiken grondstoffen. Door dit soort analyses kunnen we de impact van onze keuzes beter begrijpen en streven naar een duurzamere toekomst.